joi, 8 noiembrie 2012

Reguli de Baza in Amenajarea Bucatariei!


Reguli de Baza in Amenajarea Bucatariei
Criteriile ce stau la baza unui corect design al bucatariei sunt urmatoarele:
1. Eficienta
2. Functionalitate
3. Siguranta in exploatare
4. Aspect estetic


In 1940 cercetatorii de la Cornell University au studiat si dezvoltat  ideea ce poarta numele de “regula triunghiului“.
Conform acestei teorii, laturile imaginare ale triunghiului sunt formate din linii ce unesc cele trei puncte de interes ale
bucatariei: aragaz – chiuveta – frigider.
S-a ajuns la concluzia ca utilizarea eficienta a bucatariei este obtinuta cand lungimea totala ( cumulata intre aragaz – frigider- chiuveta ) a laturilor triunghiului se incadreaza intre 4 si 6 metri.
Daca perimetrul triunghiului de lucru este mai mic de 4 metri, spatiul este prea mic pentru a permite buna desfasurare a activitatilor din bucatarie.
Daca suma laturilor este mai mare de 6 metri, poate aparea un efort suplimentar atunci cand se lucreaza in bucatarie, datorat distantei prea mari intre cele trei centre de lucru.

design interior bucatarie atti creative-snaidero

In continuare va prezentam 10 recomandari pentru amenajarea interioara a bucatariei :

1. Suprafata de Lucru
Fiind o zona in care activitatea se desfasoara intr-un spatiu relativ limitat, suprafetele de lucru trebuie sa fie cat mai finisate, continue si fara volume care sa intrerupa zona de lucru ( blatul ).
Dulapurile suspendate e bine sa fie inalte, pana la tavan sau sa se termine intr-o grinda, eventual falsa, special creata – poate masca tubulatura de evacuare a hotei. Acest lucru impiedica depunerea prafului pe zona de deasupra corpurilor suspendate, care poate fi dificil de curatat, mai ales in combinatie cu particulele de grasime.
Blatul de lucru trebuie sa aiba cat mai putine imbinari. Este preferata folosirea unei chiuvete care sa fie incastrata in blat, astfel incat sub marginile acesteia sa nu se poata acumula resturi menajere sau infiltra apa.

2. Electrocasnicele
In general, pentru a obtine un aspect estetic in concordanta cu proiectul de design interior al intregii case, in special in cazul amenajarilor “open space” , in bucatarie electrocasnicele pot fi mascate in spatele usilor de mobilier, obtinandu-se astfel o mai buna integrare vizuala a acestora.
In cazul frigiderului de exemplu, acesta poate fi incorporat in mobilier, iar cu ajutorul unui sistem special de glisare, usa mobilierului aplicata in fata acestuia va actiona si va deschide si usa frigiderului.  Functionalitatea nu este afectata, iar frigiderul se va integra perfect in designul general al bucatariei.
Acelasi lucru este valabil si pentru masina de spalat vase sau rufe, daca aceasta din urma va fi amplasata in bucatarie.

3. Protejarea peretelui deasupra blatului
In special in cazul in care se doreste o bucatarie moderna, zona aflata intre blatul de lucru si corpurile suspendate poate fi un centru de interes din punct de vedere al designului.
Se poate folosi o placare cu mozaic, sticla colorata securizata, placi ceramice ( faianta ), aluminiu, inox sau piatra naturala ( granit, marmura, travertin sau onyx ).
Aceasta zona poate fi finisata in contrast cu restul mobilierului, pentru a crea o zona de interes, in special in cazul unei bucatarii de dimensiuni generoase. In cazul in care bucataria este demici dimensiuni, placarea acestei zone dintre blat si corpurile suspendate poate fi facuta cu acelasi material sau asemanator cu blatul de lucru, pentru a obtine un aspect “curat” al bucatariei.

4. Blatul de Lucru
Alegerea unui blat de lucru in bucatarie din piatra naturala ( marmura, granit ), compozit sau alte materiale cu finisaje naturale, este potrivita unei bucatarii cu design contemporan. Mozaicul din piatra naturala sau ceramica, lemnul lacuit sau betonul slefuit sunt de asemenea alegeri potrivite pentru blatul de bucatarie.
Un aspect de bucatarie traditionala, rustica, se obtine folosind un blat cu grosime mare, marginile acestuia lasand senzatia ca este lucrat manual in piatra sau lemn.
Blatul de lucru din inox este potrivit daca se doreste obtinerea unei bucatarii cu aspect profesional.

5. Insula
Daca spatiul permite, insula ar trebui sa fie un element nelipsit din amenajarea de succes a unei bucatarii.
Aceasta poate fi utilizata atat ca suprafata de lucru si zona de depozitare, dar se poate utila cu aragaz, cuptor, chiuveta.
In cazul unui proiect de amenajare tip “open space” , folosirea insulei in bucatarie permite persoanei care gateste sa stea cu fata catre familie sau invitati si sa participe la activitatile acestora.
Folosirea unui blat ale carui margini ies mai mult in afara corpului insulei permite utilizarea insulei si ca masa, la care se poate adauga scaune confortabile.
Daca este cazul unui design “open space”, partea dinspe living a insulei poate fi prevazuta cu o latura mai inalta cu 20 – 30 centimetri decat blatul de lucru al insulei, pentru a masca suprafata de lucru, aceasta nemaifiind astfel vizibila dinspre living.

6.Alegerea Culorilor
Aspectul clasic, calm, relaxat al unei bucatarii se obtine folosind culori neutre ( alb, crem, gri deschis ).
Culorile inchise pot fi folosite pentru a anima designul unei bucatarii, dar acestea in general creaza senzatia unui spatiu mai mic decat in realitate. Este preferabila utilizarea lor pentru zona de jos a mobilierului, sub nivelul blatului de lucru, pe zona din fata a insulei de lucru sau limitata la zona dintre blat si corpurile suspendate, in zona chiuvetei sau aragazului.

7. Amplasarea Corecta a Accesoriilor si Electrocasnicelor 
Indiferent de spatiu, buget sau stilul amenajarii interioare, proiectul bucatariei trebuie sa tina cont de “regula triunghiului”. Aceasta presupune amplasarea centrelor principale de lucru ( frigider – aragaz – chiuveta ) apropiate unele de altele, pozitionate pe cele trei laturi ale triunghiului, astfel ca accesul sa se poata face usor trecerea de la unele la altele.

8. Lumina in Bucatarie
Iluminarea ideala a bucatariei se realizeaza cu ajutorul corpurilor suspendate sau a celor incastrate in tavan ( spoturi cu halogen sau LED ) la care se adauga lumini pozitionate sub corpurile suspendate, pentru o mai buna iluminare a zonei de lucru.
Pentru a crea o atmosfera potrivita pentru servirea cinei, se recomanda instalarea unui dimmer pentru corpurile de iluminat amplasate in bucatarie, sau folosirea doar a surselor de iluminat aflate sub corpurile suspendate.

9. Manerele
Inevitabil, in bucatarie vor fi o multime de sertare si usi. Una dintre cele mai bune solutii este folosirea sistemelor “push to open” . Acestea elimina manerele, fiind necesara doar o usoara apasare cu degetul pentru ca sertarul sau usa sa se deschida.
Daca sunt folosite manere, e bine ca acestea sa nu iasa mai in exterior decat marginea blatului, pentru a evita accidentele.
O optiune buna este cea a manerelor incastrate in marginea superioara a sertarelor si usilor, sub forma unui profil de aluminiu.
De asemenea, se poate opta pentru o zona frezata in frontul de usa sau sertar, care inlocuieste manerele.
Daca totusi este dorita utilizarea manerelor in bucatarie, acestea trebuie sa fie cat mai rezistente, simple ca forma si realizate din materiale ce pot fi usor curatate – metal inoxidabil sau aluminiu.

10. Depozitarea
Desi mai ieftin de realizat, corpurile – dulap, cele prevazute cu usi , in general duc la o risipa de spatiu, neputand fi folosit intreg volumul pentru depozitare.
Sertarele maximizeaza utilizarea spatiului, facand posibila utilizarea tuturor zonelor, altfel mai putin accesibile.
amenajare bucatarie mobalpa - atti creative

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu