joi, 8 noiembrie 2012

Faianta

Faianta baie H1

Cum se Monteaza Faianta de Baie

Cum se Monteaza Faianta de Baie
In placarea cu faianta prima si una din cele mai importante etape este pregatirea peretilor (suprafata de aplicare). Se da jos faianta veche, daca baia a mai fost placata cu faianta si se curata cu o dalta si un ciocan pana ajungem la zid. Dupa aceea, urmeaza finisarea suprafetei. Acum este si momentul pentru punerea la punct a instalatiei sanitare si pentru stabilirea locurilor pentru a monta usitele de vizitare, deoarece acestea nu vor fi placate cu faianta. Daca podeaua este din ciment cu mozaic cu plinta ridicata aceasta trebuie indepartata si apoi finisata pentru ca imbinarea dintre perete si podea sa fie dreapta.

Plan si masuratori

Dupa ce toate pregatirile au fost facute, putem incepe placarea cu faianta a baii. Masuram trei sferturi din inaltimea unei placi de la podea si montam in dibluri sau cu alte metode de prindere o scandura de lemn orizontala pentru a sustine placile ceramice in timpul montarii. Randul de jos este ultimul care se aplica, dupa placarea cu gresie a baii, deoarece podeaua nu este perfect orizontala. Nu este nevoie sa montam scandura pe toata suprafata baii, ci doar atat cat lucram intr-o zi, apoi o mutam.

Amorsarea suprafetei

Inainte de a incepe placarea, pregatim amorsa din adeziv, apa si aracet sau amorsa gata preparata care se gaseste in comert. Aplicam un strat de amorsa si lasam peretii sa se usuce putin.

Aplicare adeziv

Aplicam adeziv pentru placarea cu gresie si faianta pe perete si tragem cu drisca zimtata pe deasupra, astfel incat sa ramana niste santuri inguste, ce vor permite o mai buna priza cu placa de faianta. Lasam peretele sa se usuce aproximativ cinci minute. Nu aplicam adeziv pe o suprafata prea mare, ca sa nu se usuce inainte de a aplicaplacile de faianta. Dam si placa de faianta cu amorsa inainte de aplicare.

Placarea cu faianta

Incepem cu randul de jos cu placile sprijinite de scandura, apoi aplicam celelalte placi de faianta cu distantierele corespunzatoare. Verificam orientarea placilor pe orizontala si pe verticala, cu nivela. Lasam la urma zonele mai dificile, cum ar fi colturile sau randul de deasupra cazii de baie. In jurul becului se decupeaza placa de faianta ca sa lasam loc firelor. Cand ajungem in dreptul cazii de baie , dupa ce am pus scandurile de sustinere ale primului rand, placam zona cu faianta, ocolind bateria. Aceasta trebuie prinsa in zid cu coturi speciale care au gauri de prindere.

Este bine sa curatam surplusul de adeziv dintre placi pe masura ce lucram, inainte sa se usuce. Pentru aceasta, folosim un burete umed. Acolo unde este cazul, taiem placile de faianta cu masina speciala de taiat gresie si faianta. Dupa terminarea lucrarii de placare cu faianta a baii, lasam sa usuce si apoi scoatem distantierele.

Chitul de rosturi

Urmeaza aplicarea chitului de rosturi. Acesta este un ciment care se gaseste in diferite sortimente de culori, asortate cu faianta. Pentru bai este indicata si adaugarea unei solutii de impermeabilizare peste acest chit. Solutia se gaseste in tub si este incolora, ca un lac, ceea ce va da un plus de stralucire chitului. Se aplica cu o pensula mica.

Cam acestea ar fi etapele placarii cu faianta de baieAmenajarea baii implica o lucrare de amploare. Daca am ales deja culoarea si modelul pentru gresie si faianta, ne putem apuca de lucru. Spor la treaba!
Intrebare: Daca o placa de faianta a fost data cu adeziv mai poate fii folosita? 
Raspuns: Da, cu conditia sa curatati adezivul vechi uscat pe placa.

Faianta bucatarie H2

 

Toti ne dorim faianta in locuintele noastre, nu-i asa? In baie, bucatarie, balcon... Totusi, trebuie sa ne gandim foarte serios daca are rost sa o montam oriunde vrem. Poate ca nu merita investitia! Daca hotarati sa mergeti mai departe, trebuie sa stiti care sunt materialele, sculele si etapele necesare.
O intrebare pentru nota 10: de ce placam peretii din baie sau bucatarie cu faianta? Doar ca sa „ne ia ochii“? Poate fi si acesta un motiv, dar mai aveti dreptul la inca doua incercari. Da, asa e: pentru a ne apara zidaria de umezeala si pentru o igienizare mai simpla a camerelor respective. Ati trecut un test care demonstreaza ca ati inteles rolul ei principal, dar si caror incaperi le este destinata. Fiind impermeabila, faianta are rolul unei bariere pentru umiditate, in special in partea de jos a peretilor. Aici, temperatura este mai scazuta, fiind conditii de aparitie a condensului. Insa, excesul de faianta este daunator, deoarece daca o lipim de la podea pana la tavan, putem transforma bucataria intr-o zona neprimitoare, umeda si rece.

Asadar, in functie de destinatia spatiului, socotiti care este necesarul, astfel incat sa aveti o incapere curata, dar sa ramana o suprafata suficienta de perete neacoperit care sa absoarba excesul de umiditate. In rest, culoarea, forma placilor, modelele, plintele, braurile etc. le puteti alege dupa gust.
Faianta face parte din „familia“ placilor ceramice, alaturi de alte materiale destinate acoperirii suprafetelor expuse umezelii, precum gresia, mozaicul sau teracota. Acestea sunt cu atat mai rezistente la umiditate cu cat temperatura de ardere a materiei de baza (argila) este mai ridicata. Totusi, oricat ar fi de performante, tot trebuie acoperite cu un strat de smalt care le face impermeabile, rezistente la substante chimice si greu de zgariat. Spre deosebire de celelalte „rude“ ale ei, faianta este mai delicata, are o slaba rezistenta la lovire si la diferente bruste de temperatura. O consecinta este ca nu poate fi folosita decat in interiorul locuintei, pentru exterioare fiind recomandate materialele tratate special in acest sens. Atunci cand cumparati astfel de produse va sfatuim sa va interesati daca sunt potrivite locului unde le veti monta. Ambalajele va pot lamuri asupra limitelor minime ale temperaturii admise pentru ca faianta respectiva sa nu crape.
Pregatirea suprafetei
Peretele care va fi acoperit cu faianta trebuie sa fie suficient de gros si rigid pentru a suporta greutatea acesteia. Prin urmare, atentie la rezistenta compartimentarilor din lemn sau gips-carton! Alte „piedici“ in calea lucrarilor de buna calitate sunt urmele de ulei, grasime sau produse de intretinere. Daca peretele a fost zugravit anterior, iar suprafata este lucioasa, trebuie curatat astfel incat sa ramana cu aspect rugos si fara denivelari pronuntate. Materialul scorojit va fi razuit si apoi retencuit peretele cu adezivul pentru placare. Datorita porozitatii unor materiale absorbante (ipsosul, lemnul) vom consuma mult adeziv, iar uscarea rapida poate duce la craparea lui. De aceea, este necesar un strat de amorsa. Ce facem insa cand montam faianta peste... faianta?
 
Faianta peste faianta?
Vechea placare este zdravana si va ganditi cu groaza la cat aveti de muncit sa o spargeti. Din fericire exista producatori inventivi, care ne scutesc de aceste neplaceri, producand adezivi cu calitati superioare, special concepute in acest sens. Totusi, chiar si utilizand produsele respective, este indicat sa slefuiti vechea faianta cu un polizor, pentru o aderenta mai buna a mortarului. In ceea ce priveste achizitionarea, va sfatuim sa aveti cu 10 - 15 % mai multa faianta decat aria de acoperire, ba chiar ceva mai mult atunci cand o asezati dupa axe inclinate. Inainte de a incepe lucrarea, selectati cu grija placile, iar pe cele cu mici defectiuni (speram sa nu fie prea multe!) nu le aruncati! Pastratile pentru ca veti avea nevoie de ele in zonele mai putin vizibile sau pentru completari.
Trebuie sa ne lamurim si cum asezam faianta cat mai drept posibil. Un meserias cu experienta nu are nevoie decat de nivela cu bula de aer pentru o acoperire neteda, cu rosturi continue si bine definite. Insa, este indicat ca noi sa apelam la doua rigle (scanduri subtiri si drepte din lemn), pe care sa le fixam in unghi drept pe marginea suprafetei destinate placarii, ca sa nu ne incomodeze. Ele ne vor ghida dupa directiile orizontala si verticala fara a „apela“ la muchiile incaperii care pot fi oblice. Este binevenit si un strat de amorsa, obtinut prin diluarea in apa a adezivului. Abia acum sunteti pe drumul cel bun!
 
Taiem manual sau automatizat?
Imaginile prezentate de noi alaturat arata cum este taiata faianta automatizat. Cu multa atentie si rabdare, puteti obtine rezultate asemanatoare si cu instrumentele manuale, care in plus sunt mai accesibile din punct de vedere financiar.
Cele mai cunoscute variante sunt clestele de faianta si varful trasor, scule prevazute cu 
elemente taietoare dintr-un material foarte dur (carbura de tungsten).
Cand aveti de taiat o placa in doua parti relativ egale, procedeul este foarte simplu: trasati o linie cu unul dintre instrumentele manuale de mai sus, folosind o rigla. Apoi asezati sub faianta doua distantiere sau ceva asemanator, in dreptul trasarii. Apasati brusc si puternic pe marginile placii, obtinand astfel rezultatul dorit. Putin mai complicate sunt separarea bucatilor mici si delimitarea suprafetelor curbe. In acest caz, trasati mai multe linii, impartind zona considerata in plus in bucati mici pe care le puteti indeparta mai usor.
Ulterior, „rontaiti“ suprafata utilizand clestele „cioc de papagal“. O unealta deosebit de eficienta este ferastraul cu burghiu, cu ajutorul caruia puteti realiza cele mai dificile decupaje. Va avertizam sa nu o tratati ca o joaca: utilizarea acestor scule necesita indemanare (pericol de accidentare) si un pic de efort.
 
Rostul rosturilor
Rosturile trebuie sa fie simetrice si bine conturate. Rafinamentul cu care sunt executate este un aspect important din punct de vedere estetic. La montare, veti aseza intre placi distantiere in cruce pe care le veti elimina dupa ce adezivul s-a intarit. Abia apoi aplicati chitul pentru rosturi, compus din ciment si aditivi. Il puteti cumpara preparat sau sub forma de pulbere pe care o amestecati cu apa pana la obtinerea unei consistente cremoase. E important sa alegeti un chit de buna calitate, rezistent la umiditate, presiune, socuri, agenti chimici si temperaturi ridicate.
Surplusul de chit va fi eliminat intr-un timp scurt, intrucat are o perioada relativ rapida de intarire (circa doua ore). El va fi introdus cat mai bine intre placi si, pentru un aspect placut, ii veti da o forma usor adancita, concava. Daca placarea este supusa frecvent murdaririi, rosturile pot fi lacuite cu produse speciale, impermeabile. Un alt aspect important vizeaza zonele dintre faianta si instalatia sanitara, unde puteti utiliza chiturile elastomere pe baza de silicon, care ofera etanseitate si aspect placut. Acestea sunt comercializate sub forma de cartuse manuale sau automate. Si acum sa trecem la montarea efectiva a faiantei, pas cu pas, ca in imaginile alaturate.
 
 

Faianta si Gresie H3

MONTAJUL GRESIEI: DIFICIL SAU BANAL?

 

CUM PROCEDATI?
V-ati hotarat sa va montati singur placajele ceramice in baie. Daca sunteti indemanatic, aveti sculele necesare, nu va mai trebuie decat rabdare si experienta. Probabil ca ati citit in prealabil toate articolele din "Practic" si ati urmarit totate emisiunile TV pe tema aceasta. Totusi cateva sfaturi nu sunt niciodata de prisos.

Daca vreti sa montati singuri placajele ceramice va sfatuim sa nu va luati dupa emisiunile TV in care vedeti cum intr-un sfert de ora "a fost placata o baie intreaga". Am vazut asta la "Misiunea Casa" de pe Antena 1 (09 nov. 2003 - orele 12:00). Un singur om monta placa dupa placa, fara distantieri, fara boloboc, fara dreptar, fara masina de taiat. Un specialist niciodata nu va proceda asa daca vrea sa aiba la sfarsit o lucrare buna si in nici un caz nu va bate timpul record de la tv.
In primul rand asteptati-va sa dureze aproximativ o saptamana pentru o baie de dimensiuni medii. Totul depinde de complexitatea lucrarii si de indemanarea dumneavoastra.

Pentru inceput pregatiti-va sculele si materialele. Iata o lista cu minimul necesar:
 
   
   
   
DE CE MATERIALE AM NEVOIE ?

- gresia si faianta - cumparati cu 10% mai mult decat pare sa va fie necesara. Vor fi pierderi de material cand veti taia straifuri, gauri pentru scurgeri etc. In plus, daca ceramica este foarte casanta (mai ales la cele de calitate foarte buna, din import) veti avea pierderi mai mari. De asemenea, cresteti marja de siguranta daca doriti sa montati gresia diagonal, la 45'.

Pentru a cumpara la preturi convenabile va sfatuim sa vizitati Expoconstruct Militari si Bucuresti Construct. Majoritatea magazinelor de acolo au marfa de calitate buna la preturi accesibile (incepand de la 300.000 - 400.000 lei / mp fara TVA). In plus, de multe ori gasiti chiar in stoc modelul care va place. Daca nu aveti cu ce sa o transportati va vor astepta "transportatorii profesionisti" care asteapta la intrare. In functie de distanta si cantitate va va mai costa intre 400.000 si 900.000 lei.
Pentru calitate si pentru modele originale va sfatuim sa vizitati sediile Zirconio, Marazzi, Delta etc. Veti gasi modele pe care nu le-ati mai vazut pe piata, insa va trebui de cele mai multe ori sa asteptati 2-3 saptamani pana ce marfa va fi adusa de peste hotare pentru ca in general nu o au pe stoc. Preturile incep cam la 15 euro / mp (fara TVA).

- distantieri (cruciulite) de 2-3 mm sunt cei mai folositi. Ii gasiti la pungute la orice magazin de materiale de constructii. Se folosesc pentru a regla distanta dintre placile ceramice pentru ca rosturile sa iasa egale.

- adeziv (Murexin, Ceresit CM9 etc.) - de la orice magazin de constructii, il livreaza la sac.

- coltare de plastic de interior si exterior, pentru imbinarile de placi la 90'. Sunt bare de 3 m in diverse culori, asortati-le si cumparati-le cu placajele ceramice. Puteti sa le folositi nu numai pentru colturi ci si pentru terminatia plintei daca doriti sa o faceti tot din gresie.
- chit de rosturi pentru finisat - colorat dupa preferinte. Atentie, nuantele mai deosebite nu se gasesc foarte usor, asa ca este bine sa le cautati din timp la magazinele de materiale de constructii. Nu folositi niciodata alb pentru pardoseli pentru ca se va murdari imediat si nu va mai reveni niciodata la culoarea initiala. Optati pentru tonuri inchise.

DE CE SCULE AM NEVOIE ?

- boloboc pentru a verifica daca montajul este corect la verticala si orizontala. Folositi un boloboc de calitate buna (Stanley, de exemplu), altfel veti avea o marja mare de eroare.
- dreptar tot pentru verificare. Placile trebuie sa fie la acelasi nivel una cu cealalta, nu una mai retrasa si alta in afara.

- galeata (pentru prepararea materialului)

- cancioc / mistrie (pentru adeziv)

- pieptene de gresie (pentru intinderea adezivului pe placi)

- masina de taiat (asigurati-va ca taie bine, fara sa zdrentuie marginile si ca are dimensiunea corespunzatoare lungimii placilor alese de dumneavoastra). Daca alegeti o ceramica foarte groasa sau foarte dura veti avea dificultati in a taia straifurile de care aveti nevoie.
- flex cu disc special pentru gresie, masina de gaurit (pentru taieturi / decupaje mai speciale / gauri de tevi de scurgere etc. care nu se pot face cu masina de taiat)

- cleste. Daca mai trebuie sa modificati o placa cu doar cativa milimetri atunci o sa o rupeti cu clestele. Atentie, lucrati cu grija, se fisureaza foarte usor. Chiar daca marginea nu mai este perfect drept taiata, ea va fi mascata de coltarele de plastic.

- folie de protectie pentru pereti, pardoseala si pentru mobila. Tineti cont de faptul ca se va face destul praf si murdarie, asa ca e bine sa protejati tot ce considerati necesar.
- bureti, perie, produse de curatat. Daca ati ales ceramica cu suprafata neteda, curatarea va fi foarte simpla, insa cea cu denivelari va va da de lucru.


MAONTAJUL PROPRIU ZIS

Acum avem toate materialele si sculele necesare pentru inceperea lucrului. Totusi cu siguranta vor mai aparea si neprevazute. De exemplu: puteti sa cumparati un tub de silicon pentru izolarea tevilor instalatiilor sanitare, marginile cazii, vasului de wc (pentru a nu se infiltra apa).

Daca peretii sunt foarte strambi va trebui sa ii tencuiti pentru a micsora denivelarile. Pentru denivelari mici, pur si simplu veti mai incarca placile cu adeziv unde este necesar. Ganditi-va ca o tencuiala este mult mai ieftina (materialele) decat sa umpleti denivelari cu adeziv. De asemenea, verificati pardoseala si trageti mai intai o sapa pentru a o nivela daca este necesar. Anticipati unde va fi sifonul de pardoseala pentru a face scurgere catre el. Daca tavanul este stramb, va fi vizibil la sfarsit, daca montati faianta pana sus. Dupa ce ati montat faianta puteti sa-l gleduiti.
Urmeaza sa va faceti montajul "la rece", adica sa ordonati placile pe jos pentru a vedea cum se incadreaza mai bine in spatiul dumneavoastra. Stati la intrarea baii si vedeti care este peretele care se vede primul, porniti de acolo calculul. In principiu e bine sa porniti cu placa intreaga de la nivelul cazii de baie. Evitati straifurile "la vedere". Mai bine va ganditi cateva ore la inceput decat sa incepeti deja montajul si sa nu fie bine, sa trebuiasca sa dati totul jos.

Incepeti montajul placilor de la nivelul pe care l-ati stabilit in prealabil, incarcandu-le cu adeziv mai mult sau mai putin in functie de denivelarile peretelui. 
Acoperiti suprafata gresiei uniform cu adeziv, astfel incat sa nu ramana goluri. Daca le montati cu goluri riscati sa se desprinda sau sa se fisureze. Adaugati placile rand pe rand, regland distanta fata de cele anterioare cu ajutorul cruciulitelor. Opriti-va cat mai des si verificati cu bolobocul si dreptarul daca ati montat corect. Faceti modificarile necesare cat timp adezivul nu s-a uscat. Daca placajele ceramice au variatii mari de dimensiune de la cea standard (1-1.5 mm intre ele, calitatea a 2-a), veti avea dificultati la montaj pentru ca nu se vor mai potrivi corect rostuile.

Taiati straifurile cu masina de taiat si gaurile pentru scurgeri cu masina de gaurit. La aceste operatiuni veti avea placi pierdute, sa speram ca ne incadram in pierderile estimate la inceput :)
Indepartati adezivul in exces si intr-o oarecare masura si pe cel din rosturi. Nu uitati sa scoateti si distantierii. Stergeti si curatati suprafata placajelor ceramice.

Atentie, nu calcati pe gresie cat timp nu s-a uscat complet adezivul. Asigurati-va ca nu se va circula in camera respectiva timp de 12 ore de la montaj / pana a doua zi dimineata.

Preparati chitul. Daca culoarea nu este cea dorita o mai puteti pigmenta (gasiti pigmenti la magazinele de specialitate). Intindeti chitul astfel incat sa intre cat mai bine in rosturi si sa nu ramana goluri. Puteti modela curbura rostului cu marginea de plastic a unei brichete. Cand s-a uscat chitul, stergeti suprafata gresiei si faiantei. Daca acestea au suprafata denivelata, cu gaurele, iesituri si adancituri, este bine sa incepeti sa ii curatati suprafata inainte de a se usca complet chitul.

2 comentarii:

  1. Excelenta descrierea pasilor si foarte utila pentru cei care am dori sa ne descurcam singuri. Aplicatul ca aplicatul, dar noi avem dubii legate de curatarea suprafetei dupa ce dam jos stratul de faianta deja existent. Ne-am luat o faianta de calitate (Roca) si n-am vrea s-o irosim degeaba. Exista vreun risc pentru novici daca nu ramane suficient de fina suprafata? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Suprafata trebuie curatata cat mai bine inainte de aplicarea placilor noi. Important de stiut totusi ca cu cat e mai de calitate faianta si gresia , cu atat mai usoara va fi aplicarea ei.

    RăspundețiȘtergere